BJF 49ste editie, proloog

Logo

Aan de vooravond van de 49ste editie van het Breda Jazz Festival is er nog een laatste meeting om de puntjes op de “i” te zetten. Traditiegetrouw in Golden Tulip – Hotel Keyser, onze “foodtruck” tijdens het festival, in hartje Breda.
Het bestuur begint met de mededeling dat het programma nog steeds niet rond is. Een paar lege vakjes in een ingewikkeld schema moeten nog gevuld worden. Het is op een haar na gevuld eigenlijk. Ze beloven ons dat we uiterlijk donderdagochtend, paar uur voor de opening dus, het volledige programma krijgen gedrukt en al. Het is maar goed dat de roosters al wel gemaakt zijn.
De vergunning die bij de gemeente in december aangevraagd is, is pas afgelopen vrijdag goedgekeurd op de mat gevallen. Nog net geen twee weken voor het festival.
Als klap op de vuurpijl is ook pas deze week bekend geworden dat de gemeente een vaste contactpersoon van de beveiliging wil. Ook dat is geregeld.
Maar niettemin, het festival staat!
Deze editie is er een speciale pin bedacht, waar maar 500 stuks van gemaakt zijn, a 5 euro per stuk. Hopelijk worden ze goed verkocht, het zou een leuke bijdrage zijn voor het festival. Dit festival ging al bijna niet door vanwege financiële onzekerheid en hoge kosten vnl. voor de beveiliging. Iedere bijdrage is welkom zodat ook de 50ste editie door kan gaan.

2019-06-03 22.24.39

Roland Kompier zou vanavond traditioneel wat leuke feitjes vertellen over de jazz en het festival. Aangezien hij ruzie blijkt te hebben met zijn garagedeur, neemt Peter zijn plaats in. Hij begint met de vraag of we een bekende actrice kennen die ook jazz-zangeres was.
In de zaal blijft het stil. “Doris Day” vertelt hij triomfantelijk. Dat had ik echt niet verwacht. Doris Mary Ann Kappelhoff, zoals haar echte naam is, blijkt naast actrice een zangeres van de traditionele pop en jazz te zijn. Nooit geweten.
Peter stapt over naar de Americana. Of we weten wat dat is? Uh nee…
Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje.
Peter trakteert ons op wat filmfragmenten die dateren uit het niet-digitale tijdperk.
Het beeld is navenant, het geluid is te doen.

Thema dit jaar is de stad “New Orleans”, de plek waar Louis Armstrong ter wereld kwam. Zijn bijnaam was Satchmo of Satch, een afkorting voor Satchelmouth (buidelmond). Hij was ook bekend als Dippermouth, net als Satchmo een referentie aan zijn grote mond. Door vrienden en collega’s werd hij meestal aangesproken met Pops, een naam die hij zelf ook voor anderen gebruikte (met uitzondering van Pops Foster, die hij steevast George noemde).
Armstrong is een van de grondleggers van het “ scatten” vertelt Peter verder.
Scatten is het zingen van woorden zonder betekenis. “Doohdah”, “Be-bop”, “Doo-wee” en “Bam” zijn klanken die in vaak snel opeenvolgende ritmes elkaar opvolgen.
Een vroege opname van scat is die van Louis Armstrong uit 1926, Heebie Jeebies. Volgens de overlevering zou zijn bladmuziek op de grond zijn gevallen tijdens een live-sessie en begon hij daarom ter plekke klanken te improviseren. Hij zou zelfs de uitvinder van het scatten zijn. Het waarheidsgehalte van dit verhaal is echter onzeker.

Heebie Jeebies

Fragment muzieknotatie van Louis Armstrongs Heebie Jeebies (1926) met scat.

Na deze culturele bijdrage scoren we onze festivalshirts waarop twee schuiftrompetten afgebeeld staan, of zijn het nou trombones? Dat zoeken we nog wel uit. Ieder jaar wordt er nl een ander jazz-instrument gebruikt als logo. De nieuwe lounge-ruimte van het hotel nemen we maar meteen in beslag om gezellig bij te praten, roosters te vergelijken en het vochtgehalte van de inwendige mens op peil te houden.
Over een ding zijn we het al snel eens: We hebben er weer zin in!
Links:

https://www.bndestem.nl/breda/van-oude-stijl-tot-groovy-funk-een-greep-uit-het-programma-van-breda-jazz-festival-2019~a8e6a07f/

https://breda.nieuws.nl/cultuur/236112/49ste-breda-jazz-festival-een-muzikale-cocktail-van-jazz-blues-swing-en-soul/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Americana_(muziek)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scat_(jazz)

https://www.bndestem.nl/breda/breda-jazz-festival-2019-was-bijna-niet-doorgegaan~ae557647/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s