Enerverend Raerd

36 graden was voorspeld. Een van de warmste Juli-dagen ooit. Na hevig getwijfel vanwege de hitte en mijn rijkunsten, werd de beslissing gewoon voor mij genomen.
Ik moest gewoon mee gaan en niet zeuren, anders kwamen ze me halen.
Was goede training voor me. En ik mag als 2de rijden.
Tegen deze wijsheid kon ik niet op.

’s Nachts natuurlijk bijna niet geslapen. Om 7 uur sta ik al onder de douche.
Goed ontbijtje gemaakt. Buiten is het nog lekker koel. De zonnestralen maken echter al steeds meer terrein en hier en daar is de warmte al weer te voelen. Snake bepakt en bezakt. Lang geleden dat ik met die motor op “vakantie” ben geweest.
Eerst maar bakkie doen in Breda Zuid. Kan ik gelijk wat morele ondersteuning op doen. Douchen had dus ook geen zin, pffff wat een hitte. Gelukkig zitten er in mijn jas luchtgaten. Die met de ritssluitingen bedoel ik  ……
Klokslag 12 uur ( hoe krijg ik het getimed!) ben ik bij het Clubhuis. De mannen zijn al druk aan het sleutelen. Kitty’s achterrem heeft het begeven. Met kannen water wordt ons vochtgehalte op peil gehouden. Alles wat je drinkt, zweet je er gelijk weer uit, lijkt het wel. Waarom dat “lekker ding” niet mee rijdt, vraagt Kitty.
Die heeft andere belangrijke bezigheden …….

HD hitte

HD hitte

De mannen zijn uitgesleuteld, de rem doet het weer, alle 10 aanwezig, we kunnen vertrekken. Geen tom-tom maar wel Harold die voorop rijdt. De route heeft ie uitgeprint en bij iedere stop leest hij zich even in, zoals hij dat noemt. De rest doet hij uit zijn hoofd. Het wordt helaas asfalt blazen, want om 5 uur begint de bbq. En binnendoor is gewoon niet te doen. Op weg naar Reard. Daar is om het jaar een besloten mini-motortreffen ergens op een boerderij tussen heel veel weilanden. De leden van HDCHW zijn graag geziene gasten en zelfs mijn baas is daar geweest.
Toegang alleen op uitnodiging ….
2015-07-05 10.42.05

Rauwerd (officieel (Fries): Raerd ) is een terpdorp in de Friese gemeente Boornsterhem (Boarnsterhim), centraal gelegen tussen Leeuwarden en Sneek met ongeveer 588 inwoners. De bevolking van Rauwerd (Raerd) heeft als bijnaam De Raerder Roeken.

Gelukkig brengt de rijwind onderweg en mijn natte kol ( die ik bij iedere stop onder de kraan houd ) enige verkoeling. Na een dikke 100 km de eerste stop. Onze dorst en die van de motoren lessen en ff snack-lunchen. Karin checkt buienradar. Wij krijgen over een uur regen, zegt ze. Volgens Henny krijgen we die pas om  7 uur in Friesland. Whatever, niemand heeft regenkleding bij zich, dus …….. Op naar de Afsluitdijk. Zodra we daar rijden, wordt de zon minder en de bewolking meer. Zouden we dan toch de pech hebben? Er waait een lekker windje, het uitzicht is mooi. Lang geleden dat ik hier geweest ben. Een keer met 3 mannen rondje Ijsselmeer gedaan, binnendoor. En een keer met een hoop vrouwen, toen in 2 dagen. Kregen we nog bezoek ook van Piet Paulusma. Geen leuke vent in het echt …..
2015-07-05 16.45.27

Even rookstop annex plasstop annex massagestop annex make-upbijwerkstop halverwege op de dijk. Kitty werkt haar make-up bij. Mirrie krijgt rugmassage. Harold leest zich bij. Bram is weer in een druk gesprek. En geen regen. Misschien door de wind weggeblazen? Richting Sneek moeten we. Ik denk Harold stopt wel ff om de weg te zoeken. Helaas, geen foto van Snake bij Sneek. Na stukje sight-see-en belanden we dan toch in Raerd. Nu nog de juiste boerderij zoeken. Een vrouw verderop in de straat zwaai druk gebarend naar ons. Ze weet wat we komen doen, legt de weg uit en komt zelf ook nog. Stipt om 5 uur arriveren we op de juiste boerderie. Het is nog niet echt druk, maar de bbq’s zijn al aan. Eerst maar een biertje en begroeten c.q. voorstellen. En 25 eurie dokken voor heel de avond en ontbijt. En het is zelfbediening.
Heerlijk, back to basic!  Ze zijn geen vereniging, gewoon gezellig onder mekaar met wat gasten.
2015-07-04 16.55.14

Tenten opzetten in het weiland van de buren. Mooi die saamhorigheid hier. We slapen dus naast de koeien. Ruzie met de tentstokken en ff zweten en omkleden. Na een uurtje is iedereen er klaar voor. Broodjes, hamburgers, spek, salades. Het ziet er goed uit en ruikt al lekker. Ik mag gewoon bestellen. 1 hamburger en uitgebakken spek. Het wordt zelfs op mijn bord bezorgd, wat een service. Zie pas veel later dat hij linkerarm en been mist. Volgende dag horen we van een andere Fries dat deze Fries een motor-ongeluk heeft gehad. Het blok van die motor zit in een zijspan waar nog mee gereden wordt. Ondertussen heb ik de douche voor morgenvroeg ook gevonden: een tuinslang.
2015-07-05 18.30.03Het is melktijd. De koeien lopen ondertussen vanzelf de stal binnen, denk ik. Hebben ze een ingebouwde klok of zo? Nou nee dus. Achter de laatste koeien lopen 2 mannen. Dat verklaart al veel. Om onze houten konten beetje los te maken en gewoon omdat we nieuwsgierig zijn lopen we even rond. In de stal staan 2 kalfjes. Beetje schichtig. Niet veel aan mensen gewend. Eentje is pas 5 weken oud. De melkstal is al weer half leeg. De koeien zijn dus ook leeg en staan nu in een andere wei nieuwe melk te produceren. Nog even de polder in lopen. Het heeft toch wel wat zo.
2015-07-04 20.08.18Herman van Veen komt aangereden op een hele oude Harley, ergens jaren 10 geloof ik. Zijn vrouw rijdt in een oldtimer auto. Jaren 50 model geloof ik. Mooi stel en in stijl. Het zijn Belsen en hij heet Tjerk. Toch ergens Fries bloed in zijn familie. ’s Middags om 13.00 vertrokken en om 21.30 gearriveerd! Van lieverlee komen er steeds meer mensen binnen druppelen. Allemaal Friesen. Moesten natuurlijk eerst de koeien melken en zo. Merendeel met oldtimers. Alsof we in een rijdend museum terecht zijn gekomen. Jong en oud rijdt er mee. Wordt blijkbaar met de paplepel ingegoten. Dat zie je ook aan het gemak hoe ze met die oude motoren rijden.

The Old Grey Fellow uit 1919

The Old Grey Fellow uit 1919

2015-07-04 18.10.10

2015-07-09 23.50.46De Band is een 60ties band. Naam ben ik ff kwijt. Later speelden ze ook rock en blues nummers. Met mondharmonica, dat heeft toch wel iets speciaals. Een van de gitaristen heeft de hele avond dezelfde houding. Die moet toch wel spierpijn hebben na zo’n avond. Hij speelt wel met verve. Bij de 1ste moet iedereen nog op gang komen en indrinken. Bij 2de sessie, wordt de dansvloer al bevolkt. Wij gaan voor de blote voeten-act. Ondertussen komen er doppinda’s en kaas en chips op tafel. Bij de 3de sessie wordt het kampvuur leven in geblazen. Wij staan met 10en op blote voeten op dansvloer. Zelfs Harold en de broer van Smee, Rik doen mee. Het is gezellig , simpel en leuk. Goede ambiance. Feest moet je toch zelf maken. Nou dat kunnen die Friesen dus ook. Soms is er even vertaling nodig ……..
2015-07-04 21.03.44

Na de 4de en laatste sessie vinden we het welletjes. Het is half 2. Smee en Bram gaan nog even door. Via het smalle bruggetje over de groene sloot. Hier en daar hoor ik al geronk uit de diverse tentjes komen. Doet me denken aan de voorbije motorvakanties. Beetje heimwee. Lekker bezweet en met vieze voeten in mn slaapzak. Heerlijk even aanviezerikken. Maar wel mijn tanden gepoetst! Nog even bijkletsen en dan toch maar vertrekken naar dromenland.
2015-07-05 10.04.45-1

Zondagmorgen ben ik al om 6 uur wakker. Nog ff paar keer omdraaien. We hebben hier natuurlijke wekkers. Na tig keer geloei en diverse vogelgeluiden aangehoord te hebben, kruip ik om 8 uur mijn slaapzak uit. En de rest met mij zie ik. Even “lekker ding” goede reis wensen. Die vertrekt met motormaatje richting Alpen. Het betere werk.
Motoren op aanhanger, voor een weekje. De tuinslang laat ik voor wat ie is.
Wel even een w.c. opzoeken en make-up bijwerken. Oh ja, ff handen wassen met zeep!

Er is koffie, sinasappelsap, brood, beleg en natuurlijk het enige echte Friese Suikerbrood. Eieren moet je zelf bakken. Gelukkig kan ik bij Henny bestellen.
Een jonge gast op een oude Harley. Hij is van de familie Miedema aan de Blink 3 in Raerd. Ze hebben heeft een museum/verzameling van vijf  klassieke auto’s en circa dertig motor oldtimers. En alles loopt nog ook vertelt hij trots. Hij doet het met een hendigheid… Heel zijn familie rijdt. 1x per jaar toerrit. Mooi om te zien. Hij is trots.
De vrouw van gisteren uit het dorp komt met een Indian trike aangereden.
Ik wist niet dat die bestonden. Voor als ik 80 ben, ipv een rollator …..
En een oud zijspan waarmee ze de pasgeboren kalfjes in de wei ophalen.
Smee heeft inmiddels een blauwe smurfen teen. Die was net nog bloedrood. Vannacht ruzie gehad met een tentharing. Hij heeft er toch wel pijn van. Het blauw blijkt van een of andere medische spray te zijn die ze voor koeien gebruiken ….
Voorlopig zal hij geen mkz, varkenspest of bse krijgen denken we.
2015-07-05 08.39.41

Om 11 uur zijn we weer bepakt en bezakt.  En bezweet, het is weer broeierig warm.
In Duitsland zijn er hoosbuien hoorde ik met via de app.
Alle mannen zoenen, het zijn er veel! En op naar de benzine pomp.
Smee en Rik rijden nog steeds in een halve broek en t-shirt.
Ik doe het ze niet na. Tot en met het tanken gaat het goed.
Dan neemt Harold op het laatste moment een afslag naar de snelweg.
Dat haal ik dus niet meer en gelukkig ga ik niet in mn ankers.
Maar Jan die als 4de rijdt en achter mij dus, remt helemaal niet en plant zijn voorwiel in mijn achterspatbord en geeft vervolgens het asfalt een kusje.
Iedereen geschrokken. Ik blij dat ik overeind bleef. Zag het in mijn spiegel gebeuren.
Blijkt dat de achterhoede bezig was om in te lopen omdat ze eerst de inhoud van Karin dr tas bij mekaar moesten rapen. Die konden ook op tijd stoppen.
Jan heeft flinke schaafwonden en een goede motorjas.
Zijn motor krijgen ze weer aan de praat. Ondertussen ben ik ook weer rustig.
Snake heeft een deuk, maar ik kan er mee rijden.

Als we verder rijden zien we steeds meer onheilspellende wolken boven ons. Ik hoop vurig dat ze ergens anders leeg lopen. Maar tevergeefs. In de verte zie ik al de muur van regen en hagel op ons afkomen. Harold denkt nog even dat het een bosbrandje is.
In no time zijn we doorweekt. Even afrit pakken om te schuilen want rijden was nu ook geen optie. Er is niet veel om te schuilen, alleen maar een boom. We rijden door naar de eerstvolgende P en inmiddels wordt het droog en weer warm. Resultaat: natte mutsen, 2 lost ones (onder brug), natte shorts en shirts. Die 2 broertjes zijn wel echte die-hards. Of ik nog meer verzoeken heb…..
Nou voorlopig ff niet. Koffie!
2015-07-05 12.42.39Net als we verder rijden, pikken we nog een buitje mee. Dat kan er nog wel bij.
Daarna is het eindelijk droog en kunnen we verder opdrogen.
Jan schiet voor me om te gebaren dat zijn motor dorst heeft, op dat moment ziet Harold de afslag naar een Mc Donalds. Ik kan geen kant meer op en mis als enige die afslag.
Dan wacht ik verder maar even op de oprit. En ja, Bram komt me halen.
Even doorrijden naar de volgende afslag, terug over de snelweg, weer afslag.
Hee, hier zit ook een benzinepomp! En parkeren bij de M.
Natuurlijk ben ik ff boos. Maar dat zakt al snel weer.
De snack doet goed, zonnetje schijnt weer. En Bram is gezellig kletsgezelschap.
Met zn allen besluiten we dat de volgende keer rij-regels uitgelegd moeten worden, voordat we gaan rijden. Natuurlijk is het wel zo dat Jos normaal voorop rijdt, en Harold dit bijna nooit doet. Maar iedereen in de groep moet weten wat de spelregels zijn….
2015-07-05 11.15.42

Laatste stuk. Met als klap op de vuurpijl een heuse storm wind.
We worden gewoon naar de andere kant van de weg geblazen.
Doet me denken aan Denemarken. Daar waait het altijd zo erg.
Met moeite houden we onze stalen rossen in bedwang.
Raar gevoel is dat, en ik ga zo veel mogelijk rechts rijden.
Zelfs op de afrit naar de P heb ik moeite om te sturen.
Of ik nog ff mee ga naar Numansdorp, als afleiding.
De lucht is echter goed grijs, zit ik straks weer in een hoosbui.
En eigenlijk heb ik het een beetje gehad. Was even te veel van het goede vandaag.
Harold zegt me veilig thuis te brengen. Okay, deal.
We blijven de overige buien voor , iedereen komt droog thuis.
Naderhand hoor ik dat er hevige onweersbuien geweest zijn.
Blijkbaar hebben wij het staartje gehad.
Eenmaal thuis, krijgen we het mooiste weer van de wereld!
Met een dikke 500 km op de teller, was het zeker geen saai ritje.
Alle beproevingen heb ik met glans doorstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s