No Go

Gisteren, zondag 17 augustus, had eigenlijk de zoveelste gezellige Harleydag Breda moeten zijn, de vierde No Harleydag Breda, en uiteindelijk werd het een No No Harleydag. Ik ga er verder ook niet over uitwijden, er is al genoeg over gepubliceerd in de social media.
Het bestuur van de Stichting Harleydag Breda heeft destijds niet voor niets er een punt achter gezet na zoveel jaar. Geheel in strijd met de redenering van de gemeente om nu de No Harleydag te verbieden. Vanwege de intimidatie van de hesjes…… Hooligans bijvoorbeeld, dragen geen hesjes, maar hun uiterlijk vertoon kan ook “intimiderend” overkomen. Daarnaast kost een voetbalwedstrijd aan vernielingen meer dan het “beveiligen” van de No Harleydag. En wat denk van je van al die agentjes die rond lopen, rijden en vliegen? Toch ook intimiderend? Als je het heel zwart/wit bekijkt, is het gewoon discriminatie wat hier gebeurt.

De dag begon al grijs en grauw. Niks gezelligs aan. Voor ’s middags flinke regenbuien voorspeld. Eigenlijk niet eens motorweer. Maar ja, toch die No Harleydag, en eventueel naar Good Fellas in Rotjeknor. Vriendin ziek. Fotos van dranghekken om een hermetisch afgesloten binnenstad gaan rond. Parkeerverbod, alleen op de daarvoor bestemde plaatsen. Vreemde situaties. Man die zijn hond wil uitlaten op hondenuitlaatveld, moet achter het hek blijven, zijn hond er onder door, en dan maar hopen dat die hond luistert en ook terug komt.
2014-08-18 22.45.32De protestrit vanuit Parkzicht (vorig jaar 600 motoren, was heel gezellig en mooie binnenkomst bij Pruine Pij) was nu 300 motoren lang, onder politietoezicht in groepjes. Naar café Knooppunt in Galder en weer terug naar Parkzicht. Een aantal rijden door naar Rotjeknor en trotseren de regen. Anderen gaan naar huis en komen met auto terug naar de stad, of helemaal niet. Met als achterliggende gedacht dat de gemeente nu voor niets zoveel uiterlijk machtsvertoon heeft ingezet. Zouden die agenten er zelf wel zo blij mee zijn met deze hele gang van zaken? Met de auto naar een motor-event is voor mij geen optie. Beetje als de 4-daagse lopen op de fiets. Okay, je zit wel warm en droog, maar dan nog. Dus geen Rotjeknor.
En ook vanwege mijn verplichtingen besluit ik om met de Sisters mee te rijden. Gewoon voor het idee. We wachten de buien af en rijden rond half 3 naar Breda. Er is zoals verwacht weinig te doen. Motoren geparkeerd, buiten de hekken, wel op de stoep. Bij de Bruine Pij is het al gezellig, leuk bandje, terras begint op te drogen. Zo te zien allemaal motorrijders, maar nu zonder. Goed bandje en aantal bekenden. Ik hoor dat Don Stephano zijn rondje door de stad ook weer gemaakt heeft. Hij is natuurlijk gepakt en er met een boete en flinke waarschuwing vanaf gekomen. Tenminste dat is wat ik gehoord heb……. Er zijn ook al wat bikers bekeurd voor fout parkeren……
2014-08-18 19.19.14 (2)Als ik zo rond kijk, denk ik aan de glorietijden van de Harleydag Breda. Wat een schril contrast met nu. Was altijd een goede sfeer. Nooit iets gebeurd. Ligt natuurlijk ook wel een beetje aan het weer nu. Maar toch. Zelfs in Milaan mogen ze een Harley event organiseren in de stad. En daar is de Polizia toch niet mis. Maar het kan daar dus wel en in Breda niet. Volgend jaar maar naar Milaan dan? Of wat New School voorstelde op fb. App maken met de naam “Memory Harleydag Breda”, ritjes organiseren en er voor zorgen dat de parkeerplaatsen vol staan met motoren. Moet je wel buiten de stad parkeren. Hebben ze er meer last van. Kunnen er geen auto’s parkeren ivm de koopzondag. Zit wat in! Was voor deze zondag ook wel een goede statement geweest. Overigens in Rotjeknor gaat het toch ook gewoon door? Open event, diverse pluimage aan motorrijders. Standjes en bandjes. Helemaal niks aan de hand, behalve dan het hemelwater wat regelmatig rijkelijk vloeit.
2014-08-17 15.01.09Nog even naar de Catch waar de Mannen van Maandag zo gaan spelen. Stuk voor stuk goede muzikanten. Ik kan helaas niet al te lang blijven, maar probeer toch een paar nummers mee te pikken. Daar is het ook al goed druk. Veel trouwe aanhang. Even bijpraten met de Mannen natuurlijk. De band heeft op maandag rustdag, vandaar de naam denk ik …. Helaas wordt het te laat. Verplichting roept voor Annie en mij. De rest is inmiddels al weer naar huis. Of we nog even met de motoren door de straat rijden nu de hekken weg zijn. Annie en ik kijken elkaar aan. Natuurlijk zijn we daarvoor in, mits er geen agentjes in de weg lopen. Ze staan er nog, geen wielklem, geen bon. Mazzeltje. Even later rijden we inderdaad triomfantelijk door de straat, langs de Catch. We worden beloond met luid gejuich. En ja, was even kicken. De stad uit en op weg naar huis. De weg is nog nat en glad. Mijn achterband glipt weer een keer weg. Dus nog rustiger rijden. Annie uitgezwaaid, ik rij door naar de Maasroute. Rem rustig af voor stoplicht en kus vervolgens samen met Snake het asvalt. Zoen toch liever een vent, en jammer dat asfalt niet mee geeft ….. Schade valt mee, Snake overeind geholpen, ik kan staan. Mijn helpers bedankt. Komt er net een Sister aangereden. Heeft zo moeten zijn. Snake gestart en vervolgens bij haar thuis geparkeerd. ’s Avonds met 2 ijszakken bij mijn moeder gezeten. En alles laten bezinken …….

De huisarts had zijn vonnis snel klaar. Mijn onderbeen is helemaal beurs. Heel opbeurend dat de pijn nog 2 dagen erger wordt en pas dan zakt. Ik was er nog wel een paar weken zoet mee. Verder had ik geen ernstige of enge dingen. Pfffft, opluchting. Ook niks gekneusd. Alle spieren en pezen zitten nog vast, botten zijn heel. En nee, hij heeft helaas geen medicijn voor de deuk in mijn ego, die moet ik zelf maar uitdeuken. Vannacht heb ik al alle hoeken van mijn bed gezien, dus de komende 2 nachten kan ik mn lol op. Dat was stoer, werd mij vandaag gezegd. Nou, ik vind er niks stoers aan.

Wel  jammer dat ik het optreden van de Mannen heb moeten missen. Was blijkbaar een goed optreden, volle bak, veel animo van het publiek en veel beter dan de vorige keer. Nieuwe optredens gepland. Mooi voor ze.
Anyway, diverse politieke partijen gaan vragen stellen over de oplossing van deze zondag. De energie en geld dat dit gekost heeft, had beter gestoken kunnen worden in een manier om de Harleydag wel door te laten gaan. Aldus Partij BOB. De VVD is benieuwd naar de signalen die er zijn geweest dat het fout zou lopen, die deze aanpak rechtvaardigen. Wij zetten vraagtekens bij dit machtsvertoon. En niet alleen de VVD denk ik zo. Als de mensen dan zo graag een Harleydag Breda terug willen, zou ik willen voorstellen: ga om de tafel zitten, stel een plan de campagne op, maak een draaiboek en vraag een vergunning aan. Verander de naam in Breda American Day. Want zoals het “vroeger” was, wordt het toch niet meer en dat moet je ook niet willen. Tijd voor wat nieuws, hetzelfde maar dan in een ander “jasje” .
Benieuwd wie het voortouw gaat nemen ……….

Bronnen:
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-10-27/integrale-verklaring-bestuur-harley-dag-breda
http://dutchbikers.wordpress.com/2014/08/17/de-schande-van-breda/

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s