De wereld van wiet (marihuana)

De naam ‘marihuana’ is waarschijnlijk afgeleid van de veel in het Spaans voorkomende vrouwennamen Maria en Juana. Hiermee werd verwezen naar de lustopwekkende eigenschappen die aan marihuana werden toegekend.

Marihuana, hennep of wiet. Het is allemaal 1 pot nat.
Marihuana (of wiet) en hasjiesj (of hasj) zijn bewustzijnsveranderende middelen, die ook een licht verdovende werking kunnen hebben.
Het zijn beide producten van één en dezelfde plant. Hasjiesj is de hars van de Cannabisplant die kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer hard.
Marihuana bestaat uit de bloemtoppen (of liever zaaddoosjes) van deze plant, althans -bij voorkeur- van de vrouwelijke, onbevruchte plant (sinsemilla). De mannelijke plant produceert minder sterke psychoactieve bestanddelen.
Mmmh, dit doet me denken aan de man versus vrouw in de mensenwereld.
Mannen zijn sterker gebouwd, vrouwen zijn psychisch sterker. Maar dat terzijde.

Als je je erin wilt verdiepen, gaat er een wereld voor je open.
Beginnend bij de indeling in het plantenrijk.
De Hennep heeft tegenwoordig een aparte familie, de Hennepfamilie of Cannabaceae, met slechts twee geslachten, nl. Cannabis en Humulus (Hop).
Er zijn drie soorten cannabis; Indica, Sativa en Ruderalia.
(Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep).
Deze soorten verschillen in groeiplaats, eigenschappen van de vruchtjes, en vooral de structuur van de houtachtige delen. Hoewel alle drie de soorten cannabinolen bevatten, zijn er chemisch mogelijke verschillen, al zijn daar zijn nog niet genoeg wetenschappelijke bewijzen voor.
De in Nederland gekweekte marihuana is veelal Nederwiet.
Een aantal soorten Nederwiet zijn o.a; Super Silver, (Purple) Haze, (Super)skunk, White Widow, Afghani, K2, Bubble Gum en Shanti Shiva.
Allemaal mooie namen voor een eigenlijk simpel opgedroogd groen plantje (de bloemetjes daarvan). Daarnaast heb je nog gruis: overblijfselen van blaadjes en takjes in een zak.
Je hebt ook nog Mediwiet, wat een farmaceutische cannabis is.

Marihuana en hennep
Marihuana is de hennep die vooral wordt gebruikt voor zijn psychoactieve eigenschappen en bevat ook een hoog percentage, 5 tot 20 procent, THC (de belangrijkste psychoactieve component).  Hennep wordt gebruikt om er  vezels, garen en touw van te fabbriceren  en heeft een THC percentage van 1 % of minder. Is dus vrijwel niet roesverwekkend.

Databank
In Amerika bestaat een soort van databank waar zaden worden bewaard van alles wat groeit en heeft gegroeid op deze aardkloot. De zogenaamde “Greenhouses”.  Van deze drie marihuana soorten kun je zaden opvragen bij “Green house 13”. Waarom 13? Marihuana is de 13de letter in het alfabet. Vandaar. Er zal ook wel een databank bestaan voor alles wat er leeft, maar daar heb ik me (nog) niet in verdiept.

Cannabis Indica:
Cannabis indica komt van oorsprong uit het Hindoekoesj-gebergte in Afghanistan en is een stevige plant die goed tegen ziekten   en schimmels kan. De plant kan gemakkelijk groeien in koudere streken. Hij   bevat naast THC meer CBD, wat zorgt voor een vermoeiender   gevoel na gebruik. Deze plant heeft een dikkere bladvinger dan zijn familie.
De plant is klein, harsrijk,  heeft   dikke bladeren en een kort groeiseizoen.
Bloeitijd is +/- 8 weken.

Cannabis Sativa:
Cannabis sativa komt oorspronkelijk uit warme streken en kan   onder ideale omstandigheden wel 6 meter hoog worden, heeft lange, dunne   bladeren en bevat vooral Tetrahydrocannabinol of   THC, dit zorgt al naar gelang de soort voor een “high” of een   “stoned” gevoel bij gebruik. Het heeft veel licht nodig en heeft   een lange bloeiperiode (juni – augustus). Deze soort wordt ook gebruikt voor  vezelproductie.

Cannabis Ruderalia:
Cannabis ruderalis groeit in het wild in delen van Oost-Europa en Rusland en wordt gekenmerkt   door een vroege bloeiperiode, die bij sommige planten onafhankelijk is van de   fotoperiode.   De plant wordt niet zo groot, tot 1,5 meter, en groeit meer in struikvorm.  Deze soort is minder sterk dan de sativa en indica en wordt vnl gebruikt om   planten te kruisen die onder strenge weersomstandigheden kunnen gedijen.

Er is natuurlijk nog veel meer interessants te vinden en te weten over wiet en consorten.
Maar ik vond dit al een mooie inleiding.
Nog even een wetenswaardigheidje:

Marihuana wordt in alle talen aangeduid met het woord ‘gras’ of ‘kruid’:
Engels: grass en weed,
Spaans hierba, porro en motta,
Grieks χόρτο.
Hasjiesj daarentegen wordt vaak vertaald – waarschijnlijk vanwege de kleur – met het equivalent voor ‘stront’:
Engels shit,
Spaans mierda
of ‘chocolade’:
Spaans chocolat).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s