Ritje Uithoorn

Zaterdag eind van de middag kan ik dan eindelijk Snake weer van stal halen. Het was een hoop geregel, maar ik ben vanavond en morgen vrij van verplichtingen.
Chicka en ik zijn er helemaal klaar voor. Ik rij Snake naar buiten, kleed me aan en druk op de startknop. Klik zegt ie en daarna hoop geratel. Het geluid herken ik helaas. Nog een keer proberen. Hetzelfde. Shit, lege accu. 2 weken geleden vergeten de druppellader er aan te hangen. Maar chicka onderneemt kordaat actie en haalt haar buurman erbij die een supercharger heeft. Mooi. Dat ding aan Snake gehangen en hij laadt gelukkig op. Pffffffffff.
Dre gebeld dat we wat oponthoud hebben, maar die stapt net uit de douche. Geen haast dus. Chika vondt het allemaal te lang duren. Of Snake wil proberen te starten, hij was nu 1/4 vol.  OK, en ja, hij heeft er zin in. Buurman bedankt en wij eindelijk om half 5 op pad.

Chicka rijdt voor. Zij heeft een garmin en ik vind dit weekend alles goed. Stukje snelweg. Dan eraf waar de garmin het helemaal niet mee eens is.
Ondertussen wordt mijn aandacht getrokken door een reiger die met zijn vleugels gespreid de zon staat te aanbidden midden in een weiland. Ik herken dit tafereeltje van een aantal jaren geleden. Doet een beetje mystiek aan zo.
Dit is al wel het zoveelste aparte dier wat ik de afgelopen dagen gezien heb.
Donderdag zag ik een ooievaar op een lantaarnpaal langs de A59. Vrijdagavond waren het er 7 maar dan langs de A27. Ik weet dat ze normaal gesproken nestelen op grote hoogte, maar wat ze op die lantaarnpalen te zoeken hebben zonder nest? Afwijkend gen of zo?
Ik ben verder helaas vergeten waar we geweest zijn. Vlak bij Uithoorn en via een mooi weggetje naar Amstelveen. Waar de vliegtuigen boven ons de landing inzetten. Het is net alsof ik ze bijna aan kan raken. Bij wijze van…………..
In Amstelveen ben ik de weg even kwijt. Beetje sight-see-en is nooit weg vind ik dan.
Een blond kind dat in de bakfiets van zijn vader zit kijkt vol aandacht naar ons en onze motoren. Hij blijft ons nakijken totdat ze uit zicht zijn. Dat is een Harley-rijder in spe!
Om half 7 zijn we bij Dre. Snake gelijk aan de oplader. Je weet maar nooit….
Een uurtje later zitten we gezellig aan de home-made kaasfondu en prosecco-rose.

De volgende morgen kom ik als laatste uit bed. Althans, ik was al vroeg wakker, maar had geen zin om op te staan. De zon schijnt al goed, dat wordt een mooi rijdagje!
Eerst ontbijten en dan pleite. Dre is onze gids vandaag.
Door het Amsterdamse bos naar de Schipholdijk, die langs de Ringvaart loopt.

In het Amsterdamse Bos, loopt evenwijdig langs de Ringvaart, de Schipholdijk. Als de zuidwesterwind erg sterk was, werd het water zo opgestuwd dat er gevaar voor overstroming van de Haarlemmermeer dreigde. Men bouwde toen de Schipholdijk om het wassende water tegen te gaan.
Toen de Haarlemmermeer werd drooggelegd was de Schipholdijk niet meer van nut vond men. Toch houdt de dijk nu het wassende water van de Ringvaart bij Nieuwe Meer, tegen.
De Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is de ruim 60 kilometer lange ringvaart die rondom de Haarlemmermeerpolder loopt.
In 1839 is begonnen met graven door duizenden arbeidskrachten. De vaart is gegraven door het oude land, langs het toenmalige meer. Er werd zoveel mogelijk de bestaande kustlijn gevolgd, maar op drie plaatsen, Vijfhuizen, Lisserbroek en Huigsloot, werden bestaande landtongen doorgegraven die zodoende later in de Haarlemmermeerpolder kwamen. In 1845 waren de werkzaamheden voltooid en kon begonnen worden met de droogmaking.

Zo te merken langs het water en in de dorpen hebben de zonne-pietamientjes meteen een levendige uitwerking op mens en dier.
Langs de waterkant stikt het van de eenden en ganzen. Er is een druk verkeer met diverse soorten bootjes. Varende honden. Zonne-aanbidders. Terrasjesmensen. Vissers. Zelfs de Solex-club is op pad. En dan niet te vergeten de vele fietsers en wandelaars.
Af en toe is het  gewoon slalommen en tussendoor ook nog de bochten nemen.
Via Oude Meer, Burgermeer naar Leimuiden.
In het plaatsje Cruquius (Haarlemmermeer) staat een heel mooi oud gebouw, een voormalig gemaal.

Vlakbij de brug over de Ringvaart ligt het voormalige stoomgemaal De Cruquius, waarnaar het dorp is vernoemd. Het gemaal is op zijn beurt weer vernoemd naar een van de initiatiefnemers van de drooglegging van de Haarlemmermeer, Nicolaus Samuelis Cruquius. Het gemaal is nu een poldermuseum.

We steken over en rijden naar Alphen aan de Rijn, waar we de route langs de Amstel oppikken. Ons oud terrasje bestaat helaas niet meer. Familieproblemen horen we later op een vrij nieuw terras even verderop. De bazin houdt van vers en maakt alles zelf. Als het op is maakt ze bij, maar vandaag niet. Geen tijd. Wij hebben nog geluk dat we lekkere broodjes kunnen bestellen. Wel cosy zo onder een appelboom. En hier krijg je een lekker broodje haring. Niet uit de koelkast of zo, maar op kamertemperatuur zoals het hoort!

We passeren Zwammerdam, Weijpoort, Rietveld, Woerdense Verlaat en als laatste de Hoef. Tis nog steeds druk aan de waterkant. Complete gezinnen zoeken hun vertier op en langs het water.
De Harleydag in Uithoorn is niet zo groot, langs het water en heeft een hoog Amsterdams gehalte. Natuurlijk staan er weer mooie exemplaren bij, zelfs een grote Ford. Ja een auto dus. Imposant ding, heb hem helaas niet horen lopen. Zoiets moet toch wel een vibe hebben.


We begroeten Pablo uitbundig die blijkbaar erg blij is ons te zien.
Even verderop stuiten we op een paar bekenden, waaronder Raf. Gelijk aan het bier natuurlijk en dat is wel even lekke in die bloedhete zon.
Raf vraagt of we hen vergezellen op de terugweg. Gezellig toch.
Half uur later lopen we terug naar onze motoren. Ik hoor mijn naam roepen en sta voor 3 mannen die ik ken van de rit naar Barcelona in 2003. Zo af en toe kom ik ze nog op treffens tegen. Altijd een leuk weerzien.
Raf wil nog even langs de Amstel, de zelfde weg die we net gereden hebben. Ach ja, andere kant op beleef je toch heel anders.
Binnendoor naar Woerden en bij Utrecht de snelweg. Dre rijdt mee tot de McDonalds bij Meerkerk, hoeft ze niet meer te koken.
Om half 6 word ik netjes thuis gebracht door Raf en zijn maar die bij me in de buurt woont.
Al met al een leuke 300 km die we gereden hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s